FILMLIGA

De FILMLIGA STADSKANAAL werd opgericht op 1 januari 1982. Het is een zelfstandige vereniging die iedere dinsdagavond om 20.15 uur een film in één van onze zalen vertoont. De toegangsprijs bedraagt € 4,- voor leden en € 8,- voor niet leden.Reserveren kan via ons telefoonnummer 0599 - 610777 of via deze website.

Gereserveerde kaarten dienen vóór 20.00 uur te worden afgehaald.

 

De kosten van het lidmaatschap van de Filmliga bedragen € 14 per kalenderjaar (01/01 – 31/12). Aanmelden kan via één van de bestuursleden die bij iedere voorstelling aanwezig zijn. Na ontvangst van de contributie wordt de lidmaatschapskaart toegestuurd. Deze is persoonsgebonden en alleen geldig voor de films van de Filmliga Stadskanaal. In oktober van ieder jaar ontvangen de leden, samen met het programmaboekje voor november/december, de factuur voor de contributie voor het volgende jaar.

 

Secretariaat

Buizerdhorst 11

9502HL Stadskanaal

e-mail: filmligastadskanaal@gmail.com

telefoon: (0599) 611050
rekeningnummer: NL94 INGB 0002 978556

 

 

 

 

 

  Dinsdag 5 september om 20.15 uur

Loving              

Regie       Jeff Nichols

Acteurs    Ruth Negga, Joel Edgerton, Will Dalton e.a.

Land        GB, VS, 2016 / 123 minuten

Prijzen    Oscar-en Golden Globenominatie voor Ruth Negga

 

                 

Het waargebeurde, romantische en ook hartverscheurende drama Loving gaat over de moed en vastberadenheid van Richard en Mildred Loving uit de staat Virginia die moesten vechten voor hun huwelijk.

Ze trouwen in 1958 in de Verenigde Staten. Een alledaags gegeven zou je denken, ware het niet dat Richard een blanke man is en Mildred een zwarte vrouw. Een interraciaal huwelijk was in die tijd in Virginia ten strengste verboden. Ze worden gearresteerd en veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Mochten ze echter de staat Virginia willen verlaten dan zal hun straf komen te vervallen. Ze maken van deze mogelijkheid gebruik.

Jarenlang leven ze in ballingschap buiten Virginia en accepteren hun lot. Maar dan raakt Mildred geïnspireerd door de nieuwe beweging voor gelijke rechten van Dr. Martin Luther King jr. Ze schrijft een brief aan Robert Kennedy, de procureur-generaal en broer van de president, waarin ze haar situatie uitlegt. Naar aanleiding daarvan nemen een aantal mensenrechtenadvocaten contact op met Richard en Mildred. Zij zien hierin de perfecte zaak om de bestaande wetten voor eens en altijd aan te pakken en zo geschiedenis te schrijven.

 

  Dinsdag 12 september om 20.15 uur 

Noces (A Wedding)              

Regie        Stephen Streker

Acteurs     Lina El Arabi, Sébastien Houbani, Babak Karimi e.a.

Land         België, Pakistan, Frankrijk, Luxemburg, 2016 / 95 minuten

Prijzen     MovieZone Award nominatie FF Rotterdam

 

 

De Belgisch-Pakistaanse Zahira trapt lol met haar vriendinnen, gaat op stap en heeft verkering, net als de meeste Waalse meisjes van haar leeftijd. Nu ze achttien is willen haar ouders haar uithuwelijken aan een Pakistaanse man. Het is in hun ogen al heel progressief dat ze zelf de keuze mag maken uit drie kandidaten, die ze via Skype kan ontmoeten.

Zahira heeft echter al een Belgisch vriendje en blijkt ook nog zwanger te zijn van hem. Haar broer Amir is haar steun en toeverlaat en fungeert als spreekbuis tussen Zahira en haar gekwelde vader. Maar ook Amir vindt dat ze zich moet conformeren aan de wensen van hun ouders. Haar oudere zus Hina, eveneens getrouwd met een aangewezen partner, drukt haar op het hart dat het de beste keuze is om te trouwen met de geselecteerde kandidaat. Doet ze dit niet, dan zal dat een definitieve breuk met haar familie tot gevolg hebben.

Verscheurd door het verlangen haar eigen koers te bepalen en de liefde voor haar familie, staat Zahira voor een levensbepalende keuze. Maar hoe de keuze te maken wanneer ze de gevolgen daarvan nauwelijks kan overzien?

Actrice Lina El Arabi weet met een enkele blik het gevoelsleven van Zahira over te brengen. Regisseur en scenarist Stephan Streker vat die blik in sterke close-ups, en schetst de wereld en dilemma’s van migranten van verschillende generaties met nuance en scherpte.

 

  Dinsdag 19 september om 20.15 uur 

Verdwijnen              

Regie       Boudewijn Koole

Acteurs    Elsie de Brauw, Jakob Oftebro, Marcus Hanssen, Rifka Lodeizen e.a.

Land        Nederland, 2016 / 91 minuten

 

 

In het verlaten winterlandschap van Noorwegen brengt Roos een bezoek aan haar moeder Louise en haar halfbroer Bengt. De relatie tussen moeder en dochter loopt moeizaam maar Roos probeert er alles aan te doen om de relatie te verstevigen. Ze is namelijk ongeneeslijk ziek en dit is de laatste kans om het goed te maken. Met haar halfbroertje Bengt kan ze het goed vinden. Ze brengt een prachtig cadeau mee voor zijn verjaardag. Bengt componeert en zoekt naar schoonheid in dagelijkse dingen. Hij heeft een orgel gemaakt en legt een database aan van geluiden die hij vindt in huis en op of onder het ijs. Geholpen door Bengt weten zijn moeder, ooit een virtuoos pianiste en zijn fotograferende zus elkaar weer te vinden.

Roos kan haar volgende en onvermijdelijke stap zetten.

Verdwijnen is een sterke, slimme en ingetogen film over familie, verdriet en verzoening. Nergens sentimenteel, maar wel verpletterend mooi.

 

  Dinsdag 26 september om 20.15 uur 

After the storm               

Regie        Hirokazu Kore-Eda

Acteurs     Hiroshi Abe, Yôko Maki, Taiyô Yoshizawa e.a.

Land         Japan, 2016 / 117 minuten

Prijzen:    Un certain regard award nomination filmfestival Cannes

                Golden Hugo nomination Filmfestival Chicago

 

 

Met schrijver Ryota, eens een roemrijk en prijswinnend auteur, gaat het niet goed. Hij verspilt al zijn geld met gokken. Om de maandelijkse alimentatie bij elkaar te sprokkelen, werkt hij als privé-detective. Hij kampt met het verlies van zijn vader, is vervreemd van zijn ex-vrouw en ouder wordende moeder en heeft een slechte band met zijn zoontje, maar eigenlijk is Ryota wel een aardige vent. Een stormachtige zomernacht biedt onverwachte kansen om het roer weer in handen te krijgen. Een tyfoon dwingt de familie om in het huisje van de moeder te overnachten. Door deze hereniging komen ze weer even dichter bij elkaar. Dat wordt niet alleen getoond met onderlinge spanningen maar ook met allerlei kleine grapjes. Kore-Eda laat ons de problemen en complexiteit van het leven van de Japanner en zijn omgang met zijn familie zien. Het is  een verhaal dat balanceert op humor en weemoed. Dat levert een bijzonder fijne film op, geen verhaal met knallende hoogtepunten, maar wel heel aangenaam.      

 

  Dinsdag 3 oktober om 20.15 uur 

Sami Blood             

Regie        Amanda Kernell

Acteurs     Lene Cecillia Sparrok, Hanna Alström, Maj-Doris Rimpi e.a.

Land         Denemarken/Noorwegen/Zweden, 2016 / 110 minuten

Prijzen    Dragon Award Göteborg Film Festival

                  Fedeora Award best Debut film FF Venetië

 

 

Wie behoort tot een zwaar gediscrimineerde minderheid kan twee dingen doen: zich extra vastklampen aan de eigen cultuur of zich er juist van afkeren. De Sami, een nomadisch volk dat in het noordelijke deel van Lapland woont, doen in Sami Blood het eerste. Maar de 14-jarige Elle-Marja ambieert meer dan een herdersbestaan met klederdracht, yoiken (traditionele zang), tenten en rendieren. Als ze wil studeren, zo merkt ze, heeft ze geen andere keuze dan compleet te breken met de wereld waarin ze is opgegroeid.

Sami Blood is het zelfverzekerde maar ook wat keurige debuut van de Samisch-Zweedse regisseur Amanda Kernell. Met een genuanceerd scenario, dat zich grotendeels afspeelt in de jaren dertig van de vorige eeuw, schetst ze de discriminatie van de Sami, compleet met dokters die schedels komen opmeten en andere vernederingen. Slim biedt ze de kijker net genoeg lucht door de mooi gefilmde landschappen en wat romantiek. Niet dat Sami Blood daarmee een toeristische reclamespot wordt voor Lapland, of een simplistisch liefdesverhaal. Kernell kiest nooit helemaal de makkelijke of eenduidige weg. In zekere zin is de film een coming-of-ageverhaal, maar wel een dat vraagtekens zet bij de ontworsteling van Elle-Marja aan haar cultuur. Is dit het afschudden van een conservatieve omgeving of het verloochenen van afkomst onder invloed van anderen? Het mooie is dat Elle-Marja dat zelf ook niet echt weet. Een fijn personage is zij trouwens, dat meisje dat eerst doet en dan pas denkt en zich nooit uit het veld laat slaan. Maar dat haar worsteling interessant blijft, ook als het scenario even wat stuurloos wordt, ligt vooral aan hoofdrolspeelster Lene Cecilia Sparrok. Plaatst Kernell haar op een dansfeest, dan worden haar ingehouden bewegingen losser. Haar gezicht, star en vastberaden, kan prachtig openbarsten als ze lacht, dat je alleen daarom al hoopt op een happy end.

 

  Dinsdag 10 oktober om 20.15 uur 

20th Century Women                     

Regie       Mike Mills

Acteurs    Elle Fanning, Alia Shawkat, Laura Wiggins, Annette Bening e.a.

Land        VS, 2016 / 118 minuten

Prijzen    Oscarnominatie

                  AFCS Award Atlanta Film Critics Society Awards

               

 

Dorothea is de wat oudere, alleenstaande moeder van de vijftienjarige Jamie. Ze is liefdevol, onafhankelijk, geestig en intelligent. Iemand die goed kan observeren en die genadeloos eerlijk tegen anderen is, maar niet altijd tegen zichzelf. Kettingrokend (ze begon met roken “toen het nog gezond was”) en altijd met kat in de buurt houdt ze zich kranig terwijl ze doet alsof ze niemand althans geen geliefde nodig heeft. Maar voor haar zoon Jamie vreest ze dat zij alleen niet genoeg is. ‘Het vergt een dorp om een kind op te voeden’, zoals het oude spreekwoord luidt; in het Santa Barbara van 1979 hoopt Dorothea aan een kleine woongroep misschien wel genoeg te hebben. Ze vraagt een paar jongere en vooral modernere vrouwen om haar te helpen haar puberende zoon op het leven voor te bereiden, te weten huurster Abbie en Jamie’s schoolvriendin Julie een mooie 17-jarige die helaas alleen maar vreselijk goed bevriend met hem wil zijn.

Jamie zit daar niet op te wachten maar toch heeft hij veel aan die extra vrouwen om hem heen. Terwijl ze Jamie helpen groot te worden, is duidelijk dat deze sterke vrouwen uit verschillende generaties zich vooral ook zelf groot houden, dat ze meer dan genoeg te strijden hebben met zichzelf, vrouw zijn en het leven.

Mike Mills maakte met 20th Century Women een diep ontroerende en grappige film - in feite niets minder dan een hommage aan zijn moeder - over het verstrijken van de tijd die je met elkaar hebt, over hoe je wordt gevormd door de wereld waarin je leeft, over de late jaren zeventig waarin de film zich afspeelt, over de complexiteit van mensen en hoe we elkaar nodig hebben en elkaar nooit helemaal kunnen begrijpen.

 

  Dinsdag 17 oktober om 20.15 uur 

Waldstille                  

Regie        Martijn Maria Smits

Acteurs     Thomas Ryckewaert, Jelka van Houten en Maartje van de Wetering e.a.

Land         Nederland, 2016 / 90 minuten

Prijzen     Nominatie Bergamo Film Meeting Award

 

 

Ben en zijn vriendin Tinka wonen met hun tweejarige dochtertje Cindy in het Brabantse dorpje Waldstille. Wanneer ze na een uit de hand gelopen carnavalsavond dronken in de auto stappen, komt Tinka om het leven bij een verkeersongeluk. Ben, die achter het stuur zat, belandt in de gevangenis en Tinka’s ouders krijgen de voogdij over Cindy. Als Ben na een paar jaar vrijkomt, verwijten zijn verbitterde schoonouders hem nog altijd de dood van hun dochter en haalt hij zich de woede en het verdriet van het hele dorp op de hals. Af en toe lopen de zaken hoog op en Tinka’s zus Debbie probeert te bemiddelen, maar Ben zet alles op alles om het verloren gegane contact met Cindy te herstellen.

De kijker kan zelf oordelen over de morele vraagstukken die Waldstille met zijn aandachtig observerende stijl oproept. Is Ben dader of slachtoffer?

Indringend en beklemmend zijn termen die hier wel op zijn plaats zijn. Vooral omdat het zich afspeelt in een plaats waar het ‘ons kent ons’ gehalte nogal hoog is. Probeer dan als veroordeelde maar eens terug te keren, zonder dat je ooit hebt gewild dat je vrouw zou sterven.

 

  Dinsdag 24 oktober om 20.15 uur 

Magallanes              

Regie       Salvador Del Solar

Acteurs    Damian Alcazar, Magaly Solier, Frederico Luppy e.a.

Land        Argentinië,Colombia, Peru, Spanje 2015 / 109 minuten

Prijzen    15 Filmprijzen en 13 nominaties

 

 

In deze thriller is de hoofdrol weggelegd voor de oud-militair Magallanes. In de 70-er jaren bestreed hij in Peru de guerilla-organisatie Lichtend Pad. Geen enkele partij heeft aan die strijd schone handen over gehouden. Magallanes leidt nu een pover bestaan als taxi-chauffeur. Zijn voormalige kolonel is regelmatig zijn dementerende klant. Op zekere dag stapt een jonge vrouw in en Magallanes herkent haar direct. Lang geleden ontvoerde hij Celina -als 14-jarig meisje- om zijn kolonel enig plezier te verschaffen. Een foto is de stille getuige van die uitwas. Magallanes voelt zich bezwaard over zijn militaire verleden; zeker over dit feit. Zijn dementerende kolonel vooral niet. Een en een is twee. Om deels in het reine te komen met een dat verleden en om Celina te helpen verzint Magallanes een plan. In ruil voor die compromitterende foto moet de familie van de kolonel fors betalen. Slim bedacht; maar de familie van de kolonel is een geduchte tegenstander, Celina heeft meer vijanden en Magallanes? Die raakt in dat krachtenveld danig verstrikt.

 

  Dinsdag 31 oktober om 20.15 uur

Voir du Pays                     

Regie       Delphine Coulin Muriel Coulin

Acteurs    Ariane Labed, Soko, Ginger Romàn e.a.

Land        Frankrijk, 2016  / 102 minuten

Prijzen    Un Certain Regard Award beste scenario Filmfestival Cannes

 

 

Aurore en Marine zijn twee vrouwelijke militairen die na een missie in Afghanistan onderweg zijn naar huis. Samen met hun eenheid maken ze een tussenstop op Cyprus waar ze een paar dagen de tijd krijgen om de druk van de oorlog achter zich te laten. Na maanden van discipline en afzien worden de soldaten op het zonovergoten eiland in de watten gelegd en wordt feesten afgewisseld met sessies groepstherapie. Tijdens deze sessies worden hun recente Afghaanse acties besproken met behulp van virtual reality, wat leidt tot verhitte discussies over soms traumatische herinneringen.

Ze verblijven in een vijfsterrenhotel tussen de toeristen die genieten van een overvloedig buffet, gratis cocktails en eindeloos luieren aan het zwembad. Het contrast met het leven aan het front kan niet groter zijn. Al snel blijkt dat de twee vriendinnen zich niet zo snel van het geweld kunnen losmaken.

Het subtiele drama Voir du Pays werd geschreven en geregisseerd door de gezusters Coulin: met hun film vertellen ze op subtiele wijze wat oorlog met soldaten doet.

   
   
   
   
   
   

Volg ons