FILMLIGA

De FILMLIGA STADSKANAAL werd opgericht op 1 januari 1982. Het is een zelfstandige vereniging die iedere dinsdagavond om 20.15 uur een film in één van onze zalen vertoont. De toegangsprijs bedraagt € 4,- voor leden en € 8,- voor niet leden.Reserveren kan via ons telefoonnummer 0599 - 610777 of via deze website.

Gereserveerde kaarten dienen vóór 20.00 uur te worden afgehaald.

 

De kosten van het lidmaatschap van de Filmliga bedragen € 14 per kalenderjaar (01/01 – 31/12). Aanmelden kan via één van de bestuursleden die bij iedere voorstelling aanwezig zijn. Na ontvangst van de contributie wordt de lidmaatschapskaart toegestuurd. Deze is persoonsgebonden en alleen geldig voor de films van de Filmliga Stadskanaal. In oktober van ieder jaar ontvangen de leden, samen met het programmaboekje voor november/december, de factuur voor de contributie voor het volgende jaar.

 

Secretariaat

Buizerdhorst 11

9502HL Stadskanaal

e-mail: filmligastadskanaal@gmail.com

telefoon: (0599) 611050
rekeningnummer: NL94 INGB 0002 978556

 

 

 

 

 

Dinsdag 4 april om 20.15 uur

Moonlight                 

Regie       Barry Jenkins

Acteurs    Mahershala Ali, Ashton Sanders, Naomie Harris e.a.

Land        Verenigde Staten, 2016 / 111 minuten

Prijzen    Oscar voor beste film en beste regisseur        

                Golden Globe voor beste dramafilm

                Publieksprijs Filmfestival Rotterdam

 

Moonlight is een volstrekt unieke, zinderende film die zijn weerga niet kent, visueel lyrisch èn knalhard confronterend toont het  drie periodes uit het leven van een Afro-Amerikaanse jongeman die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid en seksuele geaardheid en, als gevolg van die verwarring, ook met zijn plaats in de wereld.

 

Chiron een introverte jongen geplaagd door een weinig rooskleurig leven wordt door zijn moeder Paula, een aan crack verslaafde verpleegster, soms verstikt met liefde. Maar even vaak verwaarloost zij hem. Chiron wordt opgevangen door Jean, een lokale drugsdealer, en diens vriendin Teresa. Anders dan je zou verwachten blijken ze de ideale stiefouders voor de negenjarige jongen. Als tiener heeft Chiron geleerd te overleven, hoewel hij veel gepest en zelfs in elkaar geslagen wordt. Als jongvolwassene heeft hij zich tegen de wereld gewapend door zich een harde bolster aan te meten èn zijn seksuele identiteit te verhullen. Wanneer hij eindelijk weer eens naar huis gaat, komt hij Kevin tegen, een oude schoolvriend met wie hij toen één keertje seks heeft gehad. De belofte van een zo lang ontbeerde liefde breekt dan eindelijk dwars door zijn pantser. 

 

  Dinsdag 11 april om 20.15 uur 

The Handmaiden                     

Regie        Chan-Wook Park

Acteurs     Jung-Woo Ha, Min-Hee Kim, Jin-woong Jo e.a.

Land         Zuid-Korea, 2016 / 141 minuten

Prijzen      46 filmprijzen en 63 nominaties

 

 

Vanavond een thriller gefilmd als een drieluik. Het boek ‘Fingersmith’ stond hiervoor model: een Victoriaanse liefdesroman. De Koreaanse regisseur Park verplaatste het verhaal naar het Korea van de 30-er jaren van de vorige eeuw. Eerste kijktip: zorg dat u in het eerste deel van de film de personages goed uit elkaar houdt. Het verhaal speelt zich af op een afgelegen landgoed waar de puissant rijke heerszuchtige oom Kouzuki zich omringd met heren van stand. Eén van die heren is Fujiwara. Hij doet zich voor als een Japanse graaf maar is in feite afkomstig uit het nabij gelegen dorp. Gemeenschappelijk vertier van dit herengezelschap is het luisteren naar erotische verhalen verteld door nicht –en rijk erfgenaam- Hideko. Op zekere dag moet er een nieuwe kamenierster voor Hideko komen; uit datzelfde dorp in de buurt meldt zich Sook Hee. En dan hebben we aan het einde van het eerste luik de vier hoofdpersonen in beeld… ieder met een eigen geheim. Hun geheimen worden met somtijds extravagante scènes in de loop van het tweede en derde luik steeds duidelijker. En steeds weer blijkt -vanuit meerdere perspectieven verbeeldt- dat niets is wat het lijkt. Verrassende, schokkende keerpunten die steeds weer een andere kant van de hoofdpersonen belichten.

The Handmaiden is een ongewoon spannende vertelling met provocerende voyeuristische elementen. Eén van de recensenten was duidelijk: The Handmaiden is één van de boeiendste films van de afgelopen tijd.

 

  Dinsdag 18 april om 20.15 uur 

The Violin Teacher                

Regie       Sérgio Machado

Acteurs    Lazaro Ramos, Kaique de Jesus, Elzio Vieira e.a.

Land        Brazilië, 2015 / 102 minuten

Prijzen                  Audience Award São Paulo International Film Festival

 

 

Laerte is een getalenteerd muzikant, maar door zijn zenuwen verknalt hij de kans op een plek in een beroemd symfonieorkest van São Paolo. Zijn droom valt in duigen, hij heeft zijn hele leven naar deze auditie toegewerkt. Om toch zijn huur te kunnen betalen ziet hij zich gedwongen een baan aan te nemen als muziekleraar op een school in een grote sloppenwijk. En dat valt niet mee. Het gebrek aan discipline, aandacht en andere beslommeringen van de leerlingen - waaronder de onvermijdelijke vermenging met criminaliteit -  bezorgen hem hoofdbrekens.

 

Het waargebeurde verhaal achter deze film is het volgende: Silvio Baccarelli richtte in 1996 een muziekcentrum op in Heliopolis, de op één na grootste sloppenwijk van Zuid-Amerika. Het hieruit ontstane Heliopolis Symfonieorkest maakte een enorm verschil in de levens van de kinderen die eraan deelnamen. Het orkest toerde inmiddels al door Europa en trekt naast leerlingen ook nieuwe dirigenten en componisten aan. Het kleine klasje uit de film is nu een instituut waar jaarlijks drieduizend kinderen aan deelnemen.

The Violin Teacher zorgt mogelijk voor de verdiende aandacht aan dit project. Het leven in de favela wordt hier in rauwe, authentiek ogende beelden getoond. We horen rapmuziek uit de favela en prachtige vioolmuziek uit de eigen collectie van de regisseur.

 

Een echte feelgoodfilm over de helende en sociale kracht van muziek!

 

  Dinsdag 25 april om 20.15 uur 

Frantz                

Regie        François Ozon

Acteurs     Pierre Niney, Paula Beer, Marie Gruber e.a.

Land         Duitsland, Frankrijk, 2016 / 113 minuten

Prijzen    5 Césars en Marcello Mastroianni Award voor Paula Beer                                             

 

De Eerste Wereldoorlog is afgelopen. In een Duits dorp bezoekt Anna elke dag het graf van haar verloofde, die sneuvelde aan het front in Frankrijk. Op een dag merkt ze de Fransman Adrien op die bloemen op hetzelfde graf legt. Zijn aanwezigheid zo kort na de Duitse nederlaag verhit de gemoederen in het dorp, maar Adrien laat zich niet zomaar afschrikken. Hij is naar Duitsland gekomen om zijn respect te tonen aan een Duitse jongen die dezelfde oorlog als hij meemaakte. Een jongen die zonder een oorlog wellicht ooit tot zijn vriendengroep had kunnen behoren. De ontmoeting tussen Anna en Adrien heeft een onverwachts effect op beide levens. Onzekerheden en angsten worden aangewakkerd, maar biedt ze beiden ook een bijzondere kans om de oorlog te verwerken en hun levensgeluk te hervinden. Prachtig beeld van een zoekende wereld na een gruwelijke oorlog.

François Ozon maakte een perfect melodrama maar dan zonder een finale liefdesscène, in zwart/wit plus een beetje kleur: een even aangrijpende en pijnlijke als actuele en complexe film.

 

  Dinsdag 2 mei om 20.15 uur 

Neruda

Regie       Pablo Laraín

Acteurs    Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán, Alfredo Castro e.a.

Land        Chili, Argentinië, Frankrijk, 2016 / 107 minuten

Prijzen    World Cinema Award Woodstock Film Festival

 

 

Neruda is een film over inspiratie. Over hoe de dichter zijn eigen leven inspireert, en dat van zijn fans en vijanden. Vooral die laatsten. De film zoomt in op een korte episode in 1948 waarin Neruda senator is voor de communistische partij en weigert zijn politieke ideeën op te geven, terwijl president Videla de partij verbiedt en een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigt. Rondom die gebeurtenissen weeft de film op het eerste gezicht een klassiek achtervolgingsverhaal, dat zich nu eens als detective, dan weer als film noir, dan weer als western laat bekijken. Neruda was iemand die in voetbalstadions optrad, wiens gedichten een revolutie brandend konden houden, maar die ondanks alle passie die hij als dichter wist te inspireren als man zelf nogal kleurloos was. De acteur Luis Gnecco is geboren om Neruda te spelen, een vat vol tegenstellingen waaruit een ongewone held tevoorschijn komt. Bij momenten lelijk en vadsig, ijdel en vol van zichzelf, maar in het bezit van een taal en verbeelding waarmee een betere wereld gebouwd kan worden. Ook als hij er niet in slaagt om zijn goede voornemens in daden om te zetten, werkt zijn moreel kompas. En hij krijgt de wereld aan het dromen. Een gedeelte uit het mooiste gedicht van een van de beroemdste dichters te wereld:

 

Vannacht kan ik de treurigste verzen schrijven.

Bijvoorbeeld schrijven: ‘De nacht ligt aan stukken,

en blauw huiveren de sterren, in de verte.’

De nachtwind roert zich zingend in de hemel.

Vannacht kan ik de treurigste verzen schrijven.

Ik hield van haar en soms hield zij ook van mij.

 

  Dinsdag 9 mei om 20.15 uur

Layla M.                      

Regie        Mijke de Jong

Acteurs     Nora el Koussour, Ilias Addab e.a.

Land         Nederland, 2016 / 98 minuten

Prijzen      Audience Choice Prize  + Best Actress Prize Les Arcs European FF

                  Special Jury Award Philadelphia Film Festival

 

 

De achttienjarige Layla doet eindexamen vwo en is fanatiek voetbalster. Ze is van Marokkaanse afkomst en stoort zich aan het negatieve beeld dat er in Nederland heerst tegen meisjes met hoofddoeken en jongens met baarden. In de discussies thuis zet ze zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders. Layla vindt aansluiting bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie. Ze maakt daar kennis met Abdel, waar ze al snel verliefd op wordt. Het stel trouwt in het geheim en reist naar het Midden-Oosten. Al snel blijkt dat Abdel steeds meer zijn eigen weg volgt en een buurvrouw is haar enige contact met de buitenwereld. Langzaamaan realiseert Layla  wat de echte reden van hun reis is.

 

Layla M. is in wereldpremière gegaan in competitie op het prestigieuze Toronto International Film Festival 2016 en draaide tevens op internationale filmfestivals in Londen, Chicago en Philadelphia.

 

  Dinsdag 16 mei om 20.15 uur 

Paterson                    

Regie        Jim Jarmusch

Acteurs     Adam Driver, Golshifteh Farahani e.a.

Land         Verenigde Staten, 2016 / 115 minuten

Prijzen     Palm Dog Filmfestival Cannes

 

 

In Paterson worden de kleine dingen des levens gevierd. Een poëtisch liefdesverhaal over een volstrekt normaal stel in een volstrekt normale stad; Paterson in New Jersey. Helemaal in de stijl van de regisseur is de naam van de hoofdrolspeler ook Paterson, die een eenvoudig, geregeld, maar gelukkig leven leidt als buschauffeur.  De indrukken die hij tijdens zijn dagelijkse route opdoet en de gesprekken die hij afluistert in zijn bus, vormen de inspiratie voor gedichten die hij opschrijft in een notitieboekje. Ondanks het enthousiasme en de aanmoediging van zijn vrouw wil hij de gedichten niet publiceren. Laura’s wereld verandert juist voortdurend met elke dag nieuwe dromen of projecten waarmee ze bezig is: het bakken van imaginaire cupcakes, gordijnen maken van niets en het huis in zwart-wit inrichten. Elke dag een nieuwe variatie op het zelfde thema met twee mensen die elkaar over en weer volledig accepteren zoals ze zijn. Het levert geen spektakel op, maar wel een droogkomische film over alledaagse gebeurtenissen en over mensen die hun leven leven zoals ze dat graag willen, zonder bezig te zijn met carrière of geld verdienen.

 

  Dinsdag 23 mei om 20.15 uur 

Brimstone                 

Regie        Martin Koolhoven

Acteurs     Dakota Fanning, Guy Pearce, Emilia Jones e.a.

Land         België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, 2016 / 148 minuten

Prijzen     Gouden Leeuw nominatie FF Venetië

 

 

Brimstone is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw in een Amerikaans plattelandsdorp.

Liz is een jonge vroedvrouw met twee kinderen die, zonder woorden -want ze mist haar tong- door het leven gaat en haar werk doet. Wanneer ze op zekere dag de stem hoort van de nieuwe dominee die de kleine gemeenschap voor het eerst toespreekt, zien we haar met ontzetting, bijna panisch reageren zonder dat ze zelfs het gehavende gezicht van die man heeft gezien.

 

In de eerste van de vier hoofdstukken van de film -met titels van bijbelboeken-  wordt uit de doeken gedaan waarom Liz zo angstig reageert op die man die door anderen zo enthousiast wordt ontvangen. Dat verhaal begint in de tijd dat religieus extremisme een Nederlands exportproduct was dat in de door God aan de Europeanen geschonken Nieuwe Wereld, wortel kon schieten. Een rauwe, allerminst vrouwvriendelijke wereld van boerderijen en bordelen. Ondanks de talrijke adembenemende landschappen wordt een benauwende sfeer geschetst in deze door sommigen de ‘beste Europese Western’ genoemde film, voor anderen is het een regelrechte horror-of gruwel-western.

De kijker zij gewaarschuwd: een keiharde wereld met een aantal ongemakkelijke scènes. Uit het laatste hoofdstuk, de “Vergelding”, kan nog enig licht worden geput na deze lange reis door een donkere en grimmige wereld.

 

  Dinsdag 30 mei om 20.15 uur 

Lion                     

Regie       Garth Davis

Acteurs    Dev Patel, Rooney Mara, David Wenham, Nicole Kidman e.a.

Land        Australië, 2016 / 118 minuten

Prijzen    Golden Globenominatie. Oscars voor Nicole Kidman en Dev Patel

               

 

De vijfjarige Saroo zorgt samen met zijn oudere broer voor wat extra inkomsten voor hun alleenstaande analfabete moeder. Wanneer hij tijdens zijn ‘werk’ in de trein even rust neemt en dan in slaap valt, rijdt die trein verder om, zonder tussenstation, pas 1600 km verderop te stoppen. Verdwaasd dwaalt  Saroo door een hem onbekende stad waar men een hem onbekende taal spreekt. Na enig rondzwerven door sloppenwijken tussen straatkinderen en pooiers belandt hij in een weeshuis. Na vergeefse pogingen zijn familie op te sporen wordt Saroo uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar en emigreert hij naar koalaland. Twintig jaar later begint het bij Saroo te knagen. Waar komt hij vandaan, heeft hij nog familie? Met behulp van Google Earth begint hij een lange speurtocht naar zijn herkomst.

Dit waargebeurde verhaal werd door de Indiase Saroo Brierley te boek gesteld en dat diende als basis voor deze film. Een energiek drama en een oprechte tranentrekker. De achtjarige Sunny Pawar maakt indruk als de jonge Saroo, een natuurtalent.

 

  Dinsdag 6 juni om 20.15 uur

Manchester by the sea                 

Regie       Kenneth Lonergan

Acteurs    Casey Affleck, Lucas Hedges, Michelle Williams e.a.

Land        Verenigde Staten, 2016 / 138 minuten

Prijzen    Zes Oscarnominaties / Golden Globe Casey Affleck

 

 

Vanaf de eerste scènes van Manchester by the sea is duidelijk dat Lee Chandler niet goed in zijn vel zit. Casey Affleck, voor deze rol bekroond met een Golden Globe, geeft de passief agressieve, teruggetrokken en door demonen uit het verleden gekwelde man op indrukwekkende wijze gestalte. Nadat zijn oudere broer Joe plotseling komt te overlijden, krijgt Lee de voogdij over zijn neef Patrick.

Opgezadeld met zijn neefje, hetgeen voor de cynische en sociaal gehandicapte oom een lastige opgave is, maar waarin hij zich toch kan laten zien van zijn menselijke en aandoenlijke kant, begint Lee terug te kijken op de fouten uit zijn verleden. Stap voor stap begrijpen we waarom Lee al een hele tijd niet meer in zijn geboortedorp woont, waarom hij gescheiden is van zijn vrouw en waarom hij een afwezige indruk geeft en soms ruzie zoekt.

Manchester by the sea gaat over rouw, eenzaamheid, schuld en straf. Het is deze keer niet een film over mensen die met tegenslagen leren omgaan. Maar over mensen die dat eigenlijk niet kunnen. Het leven biedt, ondanks verschillende kansen, niet altijd een oplossing voor het kernprobleem in de persoon. Acceptatie kan de conclusie zijn, die uit deze menselijke geschiedenis valt te trekken.

Volkskrant: “Regisseur Lonergan bespaart niet op de somberte, maar zelden viel er zo veel te lachen in een loodzwaar drama.”

 

  Dinsdag 13 juni om 20.15 uur

On the other side                    

Regie        Zrinko Ogresta

Acteurs     Ksenija Marinkovic, Lazar Ristoviski, Tihana Lazovic e.a.

Land         Kroatië, 2016 /  85 minuten

Prijzen     Label Europa Cinemas - Special Mention Filmfestival Berlijn

 

                              

Zesna is een vrouw van middelbare leeftijd, ogenschijnlijk alleenstaand met twee volwassen kinderen die elk hun eigen leven opbouwen. Maar dan krijgt ze op een dag een telefoontje van haar ex-man. Daar zit ze duidelijk niet op te wachten en al snel blijkt waarom. Haar ex is namelijk veroordeeld voor oorlogsmisdaden en net terug van het uitzitten van zijn straf in Den Haag. Zesna heeft na de oorlog moeten vluchten om in de anonimiteit van een nieuwe omgeving een nieuw bestaan op te bouwen. Aanvankelijk houdt Zesna dan ook de boot af, maar iets uit hun verleden trekt haar toch om met hem in gesprek te gaan. Het zorgt voor frictie met de kinderen, die niks van hun vader willen weten. De schaamte dat ze zijn achternaam dragen, is voor hen al te veel om mee om te gaan. Het idee dat hun moeder weer wil aanpappen met de man die hun leven verpestte, is voor hen niet te bevatten.

De spanning wordt prachtig opgebouwd met lange shots, waarin de camera weinig beweegt. Soms zijn de personages niet centraal in beeld of blokkeert iets het zicht, wat bijdraagt aan het ongemakkelijke gevoel van voyeurisme. Dit alles mondt uit in een geweldige twist aan het einde, die je (waarschijnlijk) niet ziet aankomen. En juist met dat einde onderscheidt de film zich van andere Balkanfilms die over oorlogstrauma en vergeving gaan.

 

 

  Dinsdag 20 juni om 20.15 uur 

 

 

Jackie

Regie        Pablo Larraín

Acteurs     Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig e.a.

Land         Verenigde Staten, 2016 / 100 minuten

Prijzen     Drie Oscarnominaties

 

 

Jackie vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy en de daaropvolgende vier dagen van nationale rouw, gezien door de ogen van de charismatische First Lady. Met een alom geprezen, intense en intieme titelrol van Natalie Portman. De film volgt Jackie Kennedy in de dagen na de aanslag op haar echtgenoot. Van het ene op het andere moment belandt ze in een draaikolk en als kijker draaien wij net zo hard met haar mee: ze regelt de begrafenis van haar man, begeleidt de kist naar de militaire begraafplaats van Arlington, zorgt voor haar kinderen en stelt de (politieke) erfenis van de Kennedy’s veilig. Ze is op dat moment pas 34 jaar oud, een piepjonge weduwe die zich realiseert dat deze dagen bepalend zullen zijn voor de wijze waarop de wereld zich haar en haar man zal herinneren. Larraín maakte zo een ontroerend portret van een rouwende vrouw – een weduwe en moeder die wordt overstelpt door de tragedie en een overmaat aan aandacht. 

 

  Dinsdag 27 juni om 20.15 uur

Sing Street

 

Regie        John Carney

Acteurs     Aidan Gillen, Ferdia Walsh-Peelo, Maria Doyle Kennedy e.a.

Land         Groot-Brittannië, Ierland,  2016 / 106 minuten

Prijzen     Irish Film and Television Awards, Golden Globe nominatie

 

 

Sing Street speelt zich af in 1985 waar we de 14-jarige Conor volgen die, als zijn ouders het niet meer kunnen betalen, van een privéschool naar een ruige openbare school in Dublin verkast. Op school krijgt hij te maken met een strenge hoofdmeester en thuis doen z’n ouders niks anders dan ruzie maken. Zijn ontsnapping is de muziek, waarvan hij de basis van zijn oudere broer Brendan meekrijgt. Als hij de mooie Raphina tegenkomt is Conor op slag verliefd. Hij vraagt of ze in de videoclip van z’n band wil spelen. Conor zal snel moeten handelen om een formatie samen te stellen, want de band waar hij het over heeft om indruk te maken op Raphina, bestaat namelijk nog niet.

Deze uiterst vermakelijke film met ook nog eens prima muziek van niet alleen The Cure, Duran Duran, The Clash, Hall & Oates en Spandau Ballet, maar ook enkele aanstekelijke nieuwe nummers, die door de klasgenoten zelf geschreven worden, is een ‘feel good’-film die levensecht aanvoelt en perfect past in het Ierse decor van de jaren tachtig.

    

   
   
   
   
   
   

Volg ons