FILMLIGA

De FILMLIGA STADSKANAAL werd opgericht op 1 januari 1982. Het is een zelfstandige vereniging die iedere dinsdagavond om 20.15 uur een film in één van onze zalen vertoont. De toegangsprijs bedraagt € 4,- voor leden en € 8,- voor niet leden.Reserveren kan via ons telefoonnummer 0599 - 610777 of via deze website.

Gereserveerde kaarten dienen vóór 20.00 uur te worden afgehaald.

 

De kosten van het lidmaatschap van de Filmliga bedragen € 14 per kalenderjaar (01/01 – 31/12). Aanmelden kan via één van de bestuursleden die bij iedere voorstelling aanwezig zijn. Na ontvangst van de contributie wordt de lidmaatschapskaart toegestuurd. Deze is persoonsgebonden en alleen geldig voor de films van de Filmliga Stadskanaal. In oktober van ieder jaar ontvangen de leden, samen met het programmaboekje voor november/december, de factuur voor de contributie voor het volgende jaar.

 

Secretariaat

Buizerdhorst 11

9502HL Stadskanaal

e-mail: filmligastadskanaal@gmail.com

telefoon: (0599) 611050
rekeningnummer: NL94 INGB 0002 978556

 

 

 

 

 

 

 

  Dinsdag 21 november om 20.15 uur 

L’Amant Double            

Regie       François Ozon

Acteurs    Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset, Myriam Boyer e.a.

Land        Frankrijk, 2017 / 107 minuten

Prijzen    Gouden Palmnominatie Filmfestival Cannes

 

 

L’Amant Double begint als hoofdpersoon Chloé zich laat onderzoeken door een gynaecoloog. Ze heeft al tijden last van buikklachten, maar er wordt geen oorzaak gevonden. De arts verwijst Chloé door naar een psychiater. Ze gaat in behandeling bij Paul Meyer, die al snel aangeeft gevoelens voor haar te hebben. Die zijn wederzijds en ze beginnen een relatie.

 

Centraal in het verhaal staat de achterdocht van de altijd onzekere Chloé jegens haar geliefde. Dat gevoel wordt bevestigd als ze op een dag vanuit de bus Paul op een andere plek ziet staan dan hij gezegd had. Paul ontkent dat Chloé hem daar gezien kan hebben en daarom gaat ze op onderzoek uit. Al snel komt Chloé erachter dat Paul een tweelingbroer heeft. Ook hij is psychiater, maar i.p.v. gesprekken met zijn patiënten te voeren heeft hij seks met hen. Een en ander zorgt voor een aantal expliciete scènes. Tussen al die seks en soms ook wat psychologisch geweld door speelt er een dramatisch verhaal op de achtergrond: de tweelingbroers hebben een duister geheim.

 

Hoofdrolspeelster Marine Vacth zet op overtuigende wijze een Chloé neer die een hele ontwikkeling doormaakt. Opvallend is ook de fraaie beeldtaal. Zo is er in het begin van de film een shot waarbij een vagina in extreme close-up getoond wordt, waarna het beeld overgaat in een oog. Maar ook de scènes die zich afspelen in het museum waar Chloé als suppoost werkt, zijn opvallend.

Al met al is L’ Amant Double een bezienswaardige, bijzondere film.

 

 

  Dinsdag 28 november om 20.15 uur 

My Cousin Rachel                  

Regie        Roger Michell

Acteurs     Rachel Weisz, Sam Claflin, Holliday Granger e.a.

Land         Verenigd koninkrijk, Verenigde staten, 2017 / 106 minuten

 

 

Heeft ze het gedaan of heeft ze het niet gedaan? Wie is de schuldige? Met die intrigerende vragen opent de verfilming van Daphne du Maurier’s roman My Cousin Rachel.

 

Philip Ashley is een wereldvreemde jonge man die opgegroeid is in een huis zonder vrouwen. Als zijn oom en voogd overlijdt is hij vastbesloten om zijn nicht Rachel uit Italië te confronteren met de mysterieuze dood van zijn oom. In Rachel vond zijn oom hernieuwde levenskracht en liefde en tijdens zijn ziekbed heeft zij hem bijgestaan. Tussen de vele positieve brieven uit Italië die Philip van zijn oom krijgt, vindt hij een geheime boodschap, gekrabbeld in de binnenkant van de enveloppe: ‘Rachel is mijn kwelgeest. Kom me zo snel mogelijk redden.’ Als zij arriveert op Philips landgoed in Engeland, wat na de dood van zijn oom aan hem toebehoort, wil hij antwoorden op de vele vragen die hem kwellen. Tegen zijn bedoeling en wil in raakt hij echter behoorlijk van slag, want de kwelgeest van zijn oom blijkt een beeldschone, innemende dame te zijn door wie hij betoverd raakt. Maar kan hij haar vertrouwen? Heeft ze wel of niet iets met de dood van zijn oom te maken? Moet hij deze vrouw haten of ten huwelijk vragen?

My Cousin Rachel is een kostuumdrama die zich afspeelt in een historisch setting. Het is een mysterie en een duistere romance met een stevige psychologische

ondertoon.    

 

 

  Dinsdag 5 december om 20.15 uur 

Viceroy’s House           

Regie        Gurinder Chadha

Acteurs     Gillian Anderson, Michael Gambon, Hugh Bonneville e.a.

Land         Verenigde Staten, 2017 / 106 minuten

 

 

Het lijkt een sprookje voor Lord Mountbatten en zijn echtgenote Edwina om een tijd naar Brits-Indië te gaan, een stukje exotisch thuis ver weg van Londen.

Echter niet alleen het klimaat is wennen voor de chique Britten in hun keurig

gesteven kleding, ook de ongelijkheid onder de bevolking is een grote zorg.

Het is 1947 en de Britse heerschappij in de kolonie loopt ten einde. Als laatste onderkoning heeft Mountbatten de opdracht om de kolonie te helpen op weg naar onafhankelijkheid, zonder al te veel bloed te vergieten Hij komt er al snel achter dat deze opdracht zo goed als onmogelijk is: de moslims willen een eigen land,

Pakistan, terwijl de Britten liever één India zien, net als Gandhi en de hindoestaanse politici. Ondertussen hijgt Londen hem in de nek. Met het machtsvacuüm dat groeit naarmate Engeland zich terugtrekt, groeit ook het geweld tussen hindoes, moslims en sikhs, wat grote invloed heeft op de levens van de vijfhonderd personeelsleden in het paleis van de onderkoning.

Dit kan alleen maar slecht aflopen en dat doet het ook, weten we nu.

Hier wordt pijnlijk duidelijk gemaakt wat voor littekens het kolonialisme wereldwijd heeft veroorzaakt en wie daarvan de dupe zijn geworden.

 

  Dinsdag 12 december om 20.15 uur 

Through the Wall                    

Regie       Rama Burshstein

Acteurs    Amos Tamam, Noa Kooler e.a.

Land        Israel, 2017 / 110 minuten

Prijzen    Awards of the Israeli Film Academy,

                  Venice Horizons Award nomination

               

 

De aanstaande bruid Michal -36 jaar- zet al jaren alles op alles om een echte bruid te worden. Alleen dán -zo is haar overtuiging- zal ze geaccepteerd worden door  haar orthodox-chassidisch milieu. Ze is inmiddels ruim 200 uur daten en meer dan honderd mogelijke bruidegoms verder maar… nog steeds single. Na weer een mislukte date is het voor de ondernemende Michal –eigenaar van een mobiele dierentuin- genoeg! Nu moet het er eindelijk maar eens van komen! Linksom of rechtsom. Alles wordt geregeld: de feestzaal, de witte trouwjurk, de bruidstaart én de trouwdatum! Alleen –klein detail maar niet geheel onbelangrijk- de andere helft van het bruidspaar moet ook nog wel even geregeld worden. Zie hier de romkom-kern van Through the Wall. Hoewel... toch niet. Want Michal is er óók van overtuigd dat ze -naast haar inspanningen- eigenlijk recht heeft op Gods hulp om alle puzzelstukjes op de grote dag in elkaar te laten vallen. Tsja, en daar gaat het dus wringen en blijkt Through the Wall meer een parabel waar uitgesproken vertrouwen in God om dit beoogde huwelijk mogelijk te maken fors kan botsen met de werkelijkheid van alledag. Die botsing komt in beeld als Michal het aimabele en onhandige tieneridool Yos ontmoet. Zal deze meer dan veelbelovende match –met Gods hulp- Michal’s obsessieve huwelijksdrang overleven?

 

  Dinsdag 19 december om 20.15 uur 

Howards End                   

Regie        James Ivory

Acteurs     Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave, Helena Bonham Carter, Emma                            Thompson e.a.

Land         Groot Brittannië, 1992 / 142 minuten

Prijzen     3 Oscars, waaronder de beste vrouwelijke hoofdrol voor Emma                                  Thompson

 

 

Precies 25 jaar geleden ging Howards End in première, reden voor Eye Filmmuseum om de film opnieuw uit te brengen, digitaal gerestaureerd en wel. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van E.M. Forster uit 1910, waarin sociale afkomst de koers van ieders leven bepaalde. In dit fraai vormgegeven kostuumdrama trouwt Margaret Schlegel, een vrouw uit de middenklasse met de in zijn gevoelsleven nogal geremde weduwnaar Henry, een zeer bemiddelde zakenman. Henry is enorm ouderwets, maar Margaret een moderne vrouw die voor haar gevoelens uitkomt. Dit terwijl haar huwelijk een nogal bizar verstandsarrangement is. Wat volgt is een beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen, het behoud van een landgoed – Margaret erft Howards End na het overlijden van Henry’s eerste vrouw – en klassentegenstellingen in het Edwardiaanse tijdperk aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

‘Klassieker Howards End heeft niets aan kracht en pracht verloren’ kopte Trouw boven een vijf-sterren recensie. De film heeft het allemaal: een gerijpt en gedetailleerd inkijkje in het Edwardiaanse tijdperk, veellagige karakters, een acteursensemble om je vingers bij af te likken en – niet onbelangrijk – een Engels landgoed als stille getuige van alle verwikkelingen’.

   
   
   
   
   
   

Volg ons